kindbruidjesIn juli ging het filmpje de wereld rond van een 11-jarig Jemenitisch meisje dat protesteert tegen het uithuwelijken van kinderen "Ik sterf liever dan te moeten trouwen op mijn leeftijd". In september overlijdt een 8-jarig meisje in Jemen aan de verwondingen van haar huwelijksnacht. Jonge meisjes worden wel vaker uitgehuwelijkt in Jemen. Voorstellen om een minimumleeftijd in te voeren voor huwelijken werden eerder van tafel geveegd door conservatieve politici.  

Hoeveel kindbruiden?

Goed nieuws is dat het aantal kindhuwelijken op een generatie tijd wel gedaald is. De mentaliteit is dus aan het wijzigen. Toch is uitgehuwelijkt worden aan een (vaak veel oudere) man nog steeds een realiteit voor veel meisjes, niet enkel in Jemen. Vooral in Zuid-Azië en Sub-Sahara Afrika komt deze praktijk nog veel voor. Van alle vrouwen tussen 20 en 24 jaar in ontwikkelingslanden trouwde 1 op 3 voor haar achttiende. 1 op 10 was nog geen 15 jaar oud. Elke dag trouwen ongeveer 38000 jonge meisjes als gevolg van uithuwelijking.  

Kindhuwelijken zijn een grote schending van de mensenrechten. Unicef dringt aan op een wereldwijde wettelijke minimumleeftijd van 18 jaar om te kunnen trouwen.

Waarom gebeurt het?

 • Omwille van het belang dat gehecht wordt aan kindbruidjemaagdelijkheid. Hoe jonger het meisje trouwt, hoe minder kans dat ze reeds ervoor ontmaagd is, dus hoe meer gegeerd ze zal zijn op de 'huwelijksmarkt' in sommige culturen. De eer van haar familie is dan ook intact.
 •  Een jong getrouwde echtgenote zal een gehoorzame echtgenote zijn, zo redeneert men.
 • Hoe jonger een meisje trouwt, hoe meer kinderen ze op de wereld zal kunnen zetten.
 • Hoe jonger, hoe meer jaren zwaar werk ze nog kan verzetten.
 •  In veel culturen rust een stigma op meisjes die nog niet getrouwd zijn als ze een volwassen leeftijd hebben. De eer van haar familie staat dan op het spel.
 • Armoede: als haar familie de zorg voor het meisje financieel niet meer aankan, zullen ze de 'zorg' soms sneller overlaten aan een kandidaat-echtgenoot. (In sommige culturen krijgt de familie van de bruid ook een financiele vergoeding.)
 • Om politieke of financiele banden te smeden tussen twee families, het huwelijk is dan op jonge leeftijd vastgelegd als een soort contract tussen de families, bv. de aristocratie in het feodale Europa. 
 • Religieuze redenen. Kindhuwelijken zijn niet gelinkt aan 1 bepaalde religie, wel aan verschillende religies. Bv. In veel landen met een overwegend islamitische bevolking is het kindhuwelijk niet toegestaan. Toch hebben Sharia-wetten en -rechters er soms nog veel macht. 

Gevolgen van kinderhuwelijken?
Naast de schending van het recht op een kindertijd en het maken van fundamentele keuzes over het eigen leven, heeft het gebruik van de kinderhuwelijken nog meer ernstige gevolgen die de praktijk in stand houden: kindbruidje

 • Onderwijs: De vaak erg jonge echtgenotes worden van school gehouden en blijven analfabeet. Onderwijs zou hen net een uitweg kunnen bieden, aangezien goed onderwijs sociale problemen zoals kindhuwelijk bespreekbaar kan maken. Een stijging in het aantal meisjes dat naar school gaat is een belangrijke factor gebleken in de verhoging van de huwelijksleeftijd in heel wat ontwikkelingslanden, bv. Indonesië, Thailand,.. 
 • Gezondheid: Zwangerschap is de grootste doodsoorzaak wereldwijd voor meisjes van 15 tot 19 jaar oud. Meisjes jonger dan 15 hebben 5 keer meer kans om te sterven bij de bevalling dan volwassen vrouwen. Bovendien lopen kindbruidjes een hoger risico op HIV en andere soa's omdat hun echtgenoot vaak ouder is met meer seksuele ervaring.
 • Sociale isolatie: Het is niet uitzonderlijk dat kindbruidjes worden verhinderd om nog contact te hebben met de eigen familie of vriendinnetjes. Contact met leeftijdsgenoten op de schoolbanken is ook uitgesloten (zie boven), dus zijn kindbruidjes vaak erg eenzaam. Dit maakt ze nog afhankelijker van hun echtgenoot.
 • Geweld en verkrachting: Meisjes in een gedwongen huwelijk worden eigenlijk voortdurend verkracht. Kindbruidjes vertonen vaak tekenen van seksueel geweld en post-traumatische stress, depressie en wanhoop. Ook aan andere vormen van partnergeweld vallen deze meisjes ten prooi, vaker dan vrouwen die op latere leeftijd trouwen.
 • Eergerelateerd geweld: Meisjes die weigeren te trouwen of van hun familie of echtgenoot weglopen, riskeren het slachtoffer te worden van eerwraak. Soms bekopen ze hun opstand met de dood. (Meer: Artikel Uitgelezen: Eergerelateerd geweld: en culturele praktijk? - pdf /Sophie Withaeckx & Gily Coene)

 

National Geographic: Docu 'Too Young to Wed':

Meer online

In het nieuws

Meer over kindhuwelijken in de RoSa-bibliotheek? 

Honor killings in the twenty-first century / Nicole Pope, 2012 (RoSa exemplaarnummer FIIIl/0011) •Forced marriage: introducing a social justice and human rights perspective / Aïsha K. Gill, Sundari Anitha, 2011 (RoSa exemplaarnummer FI c/0059) •Vrouwen onder druk / Els Leye, Marleen Temmerman, 2010 (RoSa exemplaarnummer FIIIg/0028) Le scandale des mariages forcés / Fatou Diouf, Charles-Arnaud Ghosn, 2009 (RoSa exemplaarnummer FIIId/0011)  Child marriage in India: socio-legal and human rights dimensions/ Jaya Sagade, 2005 (RoSa exemplaarnummer Ac/0161)

 • Honor killings in the twenty-first century / Nicole Pope, 2012  (RoSa exemplaarnummer FIIIl/0011)
 • Forced marriage: introducing a social justice and human rights perspective  / Aïsha K. Gill,  Sundari Anitha, 2011 (RoSa exemplaarnummer FI c/0059)
 • Vrouwen onder druk / Els Leye,  Marleen Temmerman, 2010 (RoSa exemplaarnummer FIIIg/0028)
 • Le scandale des mariages forcés / Fatou Diouf, Charles-Arnaud Ghosn, 2009 (RoSa exemplaarnummer FIIId/0011)
 • Child marriage in India: socio-legal and human rights dimensions/ Jaya Sagade, 2005 (RoSa exemplaarnummer Ac/0161)

 Vind meer publicaties via onze online catalogus. Volgende trefwoorden zijn zeker interessant: 

GEARRANGEERDE HUWELIJKEN / MEISJES / BRUIDSSCHAT / HUWELIJKSBETALINGEN / EERWRAAK / HUWELIJK / HUWELIJKSGEBRUIKEN

 afbeeldingen: http://tooyoungtowed.org/ / http://innosentence.blogspot.com/2011/04/child-brides-in-india-and-nepal.html

Aanvullende gegevens