"You will never look like the girl in the magazine
The girl in the magazine doesn't even look like the girl in the magazine"
~~
Jessimae Peluso

Volg ons op


RoSa voor alleenstaande ouders: www.alleenstaandeouder.be

Ken je hem nog? RoSa's website voor alleenstaande ouders, www.alleenstaandeouder.be

De website is er voor iedereen die alleen instaat voor de opvoeding van de kinderen. Je vindt hier een heleboel informatie samengebracht die nuttig is in het dagelijks leven. Deze informatie is thematisch gebundeld. Volgende thema's komen aan bod: facetten van het alleenstaande zijn, financiën, huisvesting, opvoedingsondersteuning, huishoudelijke hulp, gezondheidszorg en arbeid.

Neem zeker een kijkje! Vragen of tips? Gebruik dan het contactformulier!


Nieuwe aanwinsten in de RoSa bibliotheek


RoSa stelt voor: RoSa's Jaaroverzicht van 2013

Het wordt ondertussen een jaarlijkse traditie. Bij het begin van het nieuwe jaar, blikken we samen met u graag terug op wat er het voorbije jaar zoal is gebeurd op het vlak van gender en gelijke kansen voor mannen en vrouwen. Net als andere jaren zijn we daarvoor in het archief van ons vrouwennieuws en het overzicht van hete hangijzers gedoken. We wensen u veel leesplezier. Uiteraard blijven wij u in 2014 verder informeren.


Nieuw op www.rosadoc.be

Bibliotheek

onder RoSa's leeslamp

Onder RoSa's leeslamp

Vrouwen zorgen al eeuwenlang voor baanbrekende inzichten en doorbraken in de exacte wetenschappen : wiskunde, fysica en scheikunde, sterrenkunde, geneeskunde, biologie, technologie, ... Vele namen zijn in de loop van de geschiedenis in de vergetelheid geraakt. Iedereen kent wel Marie Curie of Jane Goodall. Ada Lovelace en Dian Fossey lukken ook nog. Er zijn er meer. Veel meer. Daarom zet de RoSa bibliotheek vandaag een selectie uit haar collectie biografieŽn van vrouwelijke wetenschappers onder de leeslamp

RoSa's leestip; Ongebonden Best

Leestip uit de RoSa collectie

Volg RoSa's leestip uit de rijke RoSa-bib collectie: Ongebonden best. Nelly Maes, vrouw en Vlaams van Alain Debbaut

RoSa's leestip; Ongebonden Best

Leestip uit de RoSa collectie

Fictie is niet de specialiteit van de RoSa boekencollectie. Toch willen we in deze leestip een uitzondering maken voor de uitgesponnen novelle van Suzanne Cautaert, Onder het tapijt (2013). Een spannende vertelling geschreven door een geŽngageerde feministe.

Kwesties

RoSa alert

RoSa Alert!

Wat doet het Europese beleidsniveau voor meer gelijkheid tussen vrouwen en mannen? RoSa houdt u op de hoogte van wat er in Europa gebeurt via de RoSa alert!
Nieuw:Hoe doeltreffend zijn institutionele organen voor het bevorderen van vrouwenrechten en gendergelijkheid? Lees de conclusies van de Raad van de Europese Unie.

Het geheugen

Ann Bancroft

Portretten van Inspirerende Vrouwen: Ann Bancroft

Poolreizigster en activiste Ann Bancroft staat bekend als de eerste vrouw die beide poolkappen doorkruiste. Zij mag met recht en rede een inspirende vrouw worden genoemd.

Elizabeth Hazen en Rachel Brown

Portretten van Inspirerend Vrouwen: Elizabeth Hazen en Rachel Brown

Van storend tot ronduit levensbedreigend, schimmels hebben de gezondheid van mensen altijd op de proef gesteld.De ontwikkeling van het medicijn Nystatin door Elizabeth Lee Hazen en Rachel Fuller Brown was de grootste medische doorbraak sinds de ontdekking van penicilline.

Vrouwennieuws

Naast het dagelijks geselecteerde vrouwennieuws, gingen we dieper in op de volgende actuele thema's:

Literaire Moeders

Literaire moeders

Het Antwerpse Letterenhuis wijdde op 21 en 28 januari 2014 twee avonden aan "Literaire Moeders", vrouwelijke auteurs die het werk van hedendaagse Vlaamse schrijvers beÔnvloeden.

dag van de mensenrechten

10 December Dag van de mensenrechten

December is de maand waarin wereldwijd aandacht gevraagd wordt voor de mensenrechten. RoSa droeg haar steentje bij.

COP-19

Vrouwen & klimaat: verslag van COP-19

Van 11 tot 23 November 2013 vond de jaarlijkse VN-conferentie in het teken van de klimaatsverandering plaats. Heel wat aandacht ging naar de rol van vrouwen in dit verhaal. Zover zelfs dat men ook wel eens de term 'Gender-COP' liet vallen. Maar is dat terecht?

Say No to Violence

Say No to Violence - 2013

In 2008 lanceerde VN-Secretaris-Generaal Ban-Ki-moon de campagne 'UNiTE to End Violence against Women'. Doel is geweld tegen meisjes en vrouwen wereldwijd te voorkomen en uit te bannen.

Doris Lessing overleden

Doris Lessing overleden

Brits auteur en nobelprijswinnaar literatuur Doris Lessing overleed op 17 november 2013. Ze werd 94. RoSa neemt je mee langs haar oeuvre.

Dag van de Wetenschap

Dag van de Wetenschap

Wat betekenen wetenschap en technologie eigenlijk in ons dagelijkse leven? Hoe zal dit belang evolueren naar de toekomst toe? En, hoe zit het met het genderevenwicht in dit verhaal? …ťn dag per jaar worden Vlaanderen en Brussel omgetoverd tot ťťn groot wetenschappelijk terrein om antwoorden aan te reiken op deze (en vele andere) vragen. Zondag 24 november was het zover: de 3e editie van de Dag van de Wetenschap met als centraal thema zorg en innovatie.

Evolutie van de genderkloof wereldwijd

Evolutie van de genderkloof wereldwijd

Het Wereld Economisch Forum heeft haar nieuwe Global Gender Gap Report voorgesteld. Daarin worden landen gerangschikt op basis van gendergelijkheid. BelgiŽ doet het beter dan de vorige jaren maar kan op sommige vlakken beter.

Tienerzwangerschappen wereldwijd

Tienerzwangerschappen wereldwijd

Het UNFPA (United Nations Population Fund) publiceerde op 30 oktober haar rapport "State of the World Population 2013". Het centrale thema is moederschap in de kindertijd. RoSa leest met u mee.

Pensioenen

Pensioenen

Een wetsontwerp in verband met aanvullende pensioenen zet kwaad bloed bij vrouwenorganisaties. Treffen de pensioensmaatregelen vrouwen harder dan mannen?

Uitgelezen, jaargang 19 nummer 4

Hoofdartikels

Korte berichten

Vrouwen en onderwijs

Een gedocumenteerde keuze van roldoorbrekend materiaal voor het onderwijs.


gender in de klas

Met Gender in de Klas richt RoSa zich tot al wie betrokken is bij onderwijs. RoSa biedt overzichtelijke informatie voor al wie genderbewust wil lesgeven en leerlingen genderbewustzijn wil bijbrengen. Gender in de klas is een praktische site voor leerkrachten en al wie met onderwijs bezig is. Naast een algemene introductie op gender en de invloed van gender in de klas, biedt Gender in de klas tips en inspiratie, materiaal om direct mee aan de slag te gaan en genderscreeningsinstrumenten per onderwijsniveau en per vak.

Nieuw op www.genderindeklas.be is dat de onderwijstips per onderwijsniveau en per vak nu ook gekaderd worden in de eindtermen en ontwikkelingsdoelen. Daarnaast werd alles wat op de site onder het item 'gender' valt van een grondige update voorzien. Zo werden een aantal aparte onderdelen zoals 'ouderparticipatie' en 'genderbewust opvoeden' toegevoegd met heel concrete tips en tricks.


Roze Kant van RoSa


Ken je RoSa

Op zoek naar de openingsuren van de RoSa-bibliotheek? Wat kan je bij RoSa vinden? Of wat kunnen wij voor jou doen?

Voor wie geen internet bij de hand heeft, is er nog altijd een papieren alternatief: de RoSa-folder! Je vindt er niet alleen alle praktische informatie, de folder is ook uitermate geschikt voor het opfleuren van informatiestands of voor het stofferen van documentatiemappen. Bestellen kan bij Marleen Calbrecht: marleen@rosadoc.be of 02/209.34.12

Docwerk

Docwerk is de driemaandelijkse nieuwsbrief van Documentatiecentrum RoSa.

Je krijgt hem niet, maar je wil dat wel: klik hier.
Je krijgt hem wel, maar je wil dat niet: klik hier.
Je krijgt hem wel, maar je kan hem niet lezen: klik hier.
Je krijgt hem wel, je wil hem wel, maar op een ander adres: klik hier.
Je krijgt hem wel, je wil hem wel én je hebt een briljant idee: klik hier.