"Is het dan onheus om iedereen – mannen en vrouwen – gelijk te behandelen?
Jawel, zegt het VOK.
Omdat vrouwen als groep zich in een kwetsbaardere positie bevinden dan mannen.
Gelijke maatregelen doen hen daarom meer pijn."
~~
Op 11 november organiseerde het VOK voor de 43ste keer de nationale vrouwendag.
Dit jaar stond die in het teken van armoede.

Volg ons op


Gender in Kinderboeken

gender in kinderboeken

Nieuwe leestips met besprekingen op de kinderboekensite van RoSa:

Deze en nog meer boeken op www.rosadoc.be/kinderboeken.


Expo "50 jaar strijd om gelijkheid": een reizende expo!

50 jaar strijd om gelijkheid

Afgelopen zomer deed RoSa mee aan de Summer of Photography van Bozar. Dit jaar stond die volledig in het teken van gender en genderrelaties.

Voor deze gelegenheid dook RoSa in haar archief. Het resultaat was de expo "50 jaar strijd om gelijkheid". Voor zij die afgelopen zomer niet tot in de RoSa-bibliotheek geraakten om er de tentoonstelling te bewonderen, bieden we nu drie alternatieven:

Samen met Bozar en ABN AMRO organiseerden we ook de Instagramwedstrijd #SummerOfGender. De winnende foto's kan je komen bewonderen in de inkomhal van het Gelijkekansenhuis waar de RoSa-bibliotheek is gehuisvest.


Nieuwe aanwinsten in de RoSa bibliotheek


Nieuw op www.rosadoc.be

Kwesties

Volledig nieuwe kwestie! Geestelijke gezondheid en gender

Ontdek RoSa's jongste kwestie Geestelijke Gezondheid. Volgende thema's komen aan bod:

Geestelijke gezondheid: geschiedenis

Tot de late 19e eeuw was de cultuur van hogere en middenklassevrouwen doordrongen van ziekte en breekbaarheid. Na de eeuwwisseling veranderde het ideaalbeeld van magerte en zenuwziekte naar weelderigheid, kracht en vitaliteit, toen het moederschapsideaal het nieuwe vrouwbeeld ging domineren.

Geestelijke gezondheid: typische mannen- en vrouwenziektes

Genderverschillen op het vlak van geestelijke gezondheid? We bekijken een aantal ziektebeelden waarvan bekend is dat ze ofwel meer of juist minder vaak voorkomen bij vrouwen dan bij mannen.

Geestelijke gezondheid : verklaringen

Een blik op de mogelijke oorzaken en verklaringen voor verschillen tussen mannen en vrouwen op het vlak van mentale gezondheid.

Geestelijke gezondheid: feministische therapie

Vrouwenhulpverlening of feministische therapie ontstond in de jaren '70 onder invloed van de vrouwenbeweging. Als reactie hierop ontwikkelde zich een specifieke mannenhulpverlening, waarin gefocust werd op de gevolgen van stereotiepe rolpatronen voor de gezondheid van de man. De seksespecifieke hulpverlening verenigde vanaf de jaren '90 de inzichten uit beide strekkingen en streeft naar de kwalitatieve verbetering van de zorg en hulpverlening voor vrouwen én mannen.

Bibliotheek

RoSa's archieven

RoSa bewaart en ontsluit uw feministisch archief

Uw oma, tante, moeder of uzelf bent ooit actief geweest in de vrouwenbeweging, in een vrouwenhuis, een pluralistische actiegroep, een feministische groepering? Die dozen met verslagen, briefwisseling, folders, persknipsels, foto's en affiches van toen hebt u altijd bijgehouden, maar nu wil u wel eens opruimen? En u wil niet graag dat die documenten verloren gaan, omdat ze mee het geheugen van de vrouwenbeweging vormen, omdat het belangrijke getuigenissen zijn van de strijd voor gelijke rechten van vrouwen?
Geef uw archief in bewaring bij RoSa, dat het op professionele wijze zal verwerken en toegankelijk maken voor de bibliotheekbezoekers.

onder RoSa's leeslamp

Onder RoSa's leeslamp

Armoede was het centrale thema van de 43ste Vrouwendag, die plaatsvond op dinsdag 11 november 2014 in Het Bolwerk in Vilvoorde. Daarom stellen wij u een keuze van boeken en rapporten voor rond de vele facetten van armoede bij vrouwen. Hier ontdekt u een kleine selectie van wat u over dit onderwerp in de RoSa bibliotheek kan vinden.

RoSa's leestip; De Keizerin - Jung Chang

Leestip uit de RoSa collectie

Volg RoSa's leestip uit de rijke RoSa-bib collectie: ‘De Keizerin’ van Jung Chang

Het geheugen

Lindy Boggs

Portretten van Inspirerend Vrouwen: Lindy Boggs, eerste vrouw in het Amerikaans Congres

Amerikaans politica en ambassadrice Lindy Boggs (1916-2013) was de eerste vrouw ooit die een plek wist te veroveren in het Amerikaans Congres.

Vrouwennieuws

Naast het dagelijks geselecteerde vrouwennieuws, gingen we dieper in op de volgende actuele thema's:

Klara en vrouwelijke componisten

Klara's top 100 en vrouwelijke componisten

Radio Klara selecteerde opnieuw geen vrouwen in de voorselectie van Klara's top 100.

Nationale vrouwendag

43ste Vrouwendag - Armoede

Op 11 november 2014 vond de 43ste nationale Vrouwendag plaats in Vilvoorde. Dit jaar werd er gefocust op armoede.

Internationale dag van de plattelandsvrouwen

Internationale dag van de plattelandsvrouwen

15 oktober werd in 2007 door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties uitgeroepen tot de "internationale dag van de plattelandsvrouwen". Sindsdien staat de dag jaarlijks in het teken van de belangrijke rol die plattelandsvrouwen spelen in het verbeteren van landbouw- en plattelandsontwikkeling, het bijschaven van de voedselveiligheid en het uitroeien van armoede op het platteland.

paritaire democratie

Paritaire democratie anno 2014

De nieuwe federale regering is een feit. Dit betekent een nieuw regeerakkoord, nieuwe ministers en staatssecretarissen en een nieuwe naam bevoegd voor Gelijke Kansen. RoSa vzw legt het hele pakket onder de loep en kijkt in wat we kunnen verwachten voor gelijke kansen m/v.

Malala Yousafzai

Malala Yousafzai ontvangt Nobelprijs voor de Vrede

Kinderrechtenactiviste Malala Yousafzai heeft de Nobelprijs voor de Vrede ontvangen voor haar strijd tegen de onderdrukking van kinderen en voor het recht van kinderen op onderwijs.

werelddag van de geestelijke gezondheid

Werelddag van de geestelijke gezondheid

Tien oktober is werelddag voor de geestelijke gezondheid. In 2014 ligt de focus op schizofrenie, een ernstige psychische aandoening die wereldwijd meer dan 21 miljoen mensen treft. Ook RoSa documentatiecentrum heeft aandacht voor deze belangrijke problematiek, maar dan specifiek vanuit een genderinvalshoek. Lees de nieuwe RoSa-kwestie geestelijke gezondheid.

Kinderprostitutie in Brazilië

Meer Europese vrouwen aan de top dan ooit tevoren

Bedrijven doen er goed aan om evenwicht aan de top te stimuleren. Maar slechts 19% van de bestuursleden van de grootste Europese bedrijven is een vrouw. Geen grote vooruitgang tegenover de vorige jaren, maar wel het grootste aantal leidinggevende vrouwen tot nu toe.

Handleiding anti-seksisme wet

Anti-seksisme: Gebruiksaanwijzing

Op 3 augustus is er een nieuwe wet ter bestrijding van seksisme in werking getreden. België is zo het eerste land dat een duidelijke ondersteuning biedt aan slachtoffers van seksisme.

Kinderen worden duurder

Kinderen worden duurder

Een kind hebben is 22 procent duurder geworden dan tien jaar geleden. Dat blijkt uit een rapport van de Gezinsbond die De Morgen kon inkijken. De krant klopte aan bij RoSa Doc vzw voor expertise.

Onderwijs, gender en techniek

Onderwijs, gender en techniek

Het nieuwe schooljaar is ondertussen al een tijdje bezig. RoSa heeft aandacht voor genderverschillen in het onderwijs. Dit keer wordt de focus gericht op het gebrek aan meisjes in technische richtingen.

Abortusdebat in Ierland

Het abortusdebat escaleert in Ierland

De commotie rond een jonge vrouw die onder dwang beviel na een geweigerde abortus zet Ierland in rep en roer. Sinds het begin van dit jaar is het namelijk mogelijk om een zwangerschap vroegtijdig te beëindigen, maar abortus blijft een omstreden onderwerp. Zo blijkt.

24 mei: Internationale Vrouwendag voor Vrede en Ontwapening

Fields Medal eindelijk voor een vrouw

De Iraanse wiskundige Maryam Mirzakhani is een van de vier laureaten die dit jaar de Fields Medal ontvangen. Dat is één van de hoogste wiskundige prijzen. De Fields Medal wordt ook wel de Nobelprijs voor Wiskunde genoemd. Maryam Mirzakhani is nog maar de eerste vrouw die deze prijs ontvangt.

Ouderschapsverlof en arbeidsmarktparticipatie

Ouderschapsverlof bevordert deelname van vrouwen aan de arbeidsmarkt, maar…

Ouderschapsverlof helpt gezinnen met (jonge) kinderen om een betere balans te vinden tussen het werk en het gezin. Het systeem heeft daarbij ook een positief effect op de tewerkstellingsgraad van vrouwen. Maar er is een maar...

Belgisch eindrapport over de toepassing van het Actieplatform van Peking

Belgisch eindrapport over de toepassing van het Actieplatform van Peking (deel 1& 2)

In maart 2015 zal de vijfde Wereldvrouwenconferentie plaatsvinden in New York. Alle landen die het Actieplatform van Peking in 1995 hebben aangenomen werden verzocht om een rapport op te stellen over de uitvoering van de doelstellingen van het platform in de afgelopen vijf jaar om de maatschappelijke positie van meisjes en vrouwen te verbeteren.

RoSa analyseert het voor u. Lees deel 1 en deel 2.


Uitgelezen, jaargang 20 nummer 3

Een nummer bestellen?

Een los nummer: € 8; een jaarabonnement € 30
Bestellen kan bij marleen@rosadoc.be of op 02 209 34 12

cover uitgelezen

Hoofdartikels

Korte Rubrieken

Vrouwen en onderwijs

Een gedocumenteerde keuze van roldoorbrekend materiaal voor het onderwijs.


gender in de klas

Met Gender in de Klas richt RoSa zich tot al wie betrokken is bij onderwijs. RoSa biedt overzichtelijke informatie voor al wie genderbewust wil lesgeven en leerlingen genderbewustzijn wil bijbrengen. Gender in de klas is een praktische site voor leerkrachten en al wie met onderwijs bezig is. Naast een algemene introductie op gender en de invloed van gender in de klas, biedt Gender in de klas tips en inspiratie, materiaal om direct mee aan de slag te gaan en genderscreeningsinstrumenten per onderwijsniveau en per vak.

Nu met voor elk lesniveau nieuwe aanraders om in de klas mee aan de slag te gaan.


Roze Kant van RoSa


Ken je RoSa

Op zoek naar de openingsuren van de RoSa-bibliotheek? Wat kan je bij RoSa vinden? Of wat kunnen wij voor jou doen?

Voor wie geen internet bij de hand heeft, is er nog altijd een papieren alternatief: de RoSa-folder! Je vindt er niet alleen alle praktische informatie, de folder is ook uitermate geschikt voor het opfleuren van informatiestands of voor het stofferen van documentatiemappen. Bestellen kan bij Marleen Calbrecht: marleen@rosadoc.be of 02/209.34.12

Docwerk

Docwerk is de driemaandelijkse nieuwsbrief van Documentatiecentrum RoSa.

Je krijgt hem niet, maar je wil dat wel: klik hier.
Je krijgt hem wel, maar je wil dat niet: klik hier.
Je krijgt hem wel, maar je kan hem niet lezen: klik hier.
Je krijgt hem wel, je wil hem wel, maar op een ander adres: klik hier.
Je krijgt hem wel, je wil hem wel én je hebt een briljant idee: klik hier.