"Vijf regeringen staan in de steiger en niet één zal geleid worden door een vrouw. Wat voor een achterlijk land ben je dan?"
~~
columnist Hugo Camps in De Morgen, 25/07/2014

"‘Geneesheer’ en ‘vroedvrouw’, dat zijn voorbijgestreefde, seksistische termen. "
~~
Uit een wetsvoorstel van Nahima Lanjri en Nathalie Muylle

Volg ons op


RoSa stelt voor: Expo 50 jaar strijd om gelijkheid

RoSa nodigt iedereen uit om nog tot 31 augustus de expo 50 jaar strijd om gelijkheid te bezoeken in de RoSa bibliotheek. Deze tentoonstelling kadert in de Summer of Photography van Bozar. Ontdek de flyer!

50 jaar strijd om gelijkheid

Nieuwe aanwinsten in de RoSa bibliotheek


Nieuw op www.rosadoc.be

Bibliotheek

onder RoSa's leeslamp

Onder RoSa's leeslamp

De RoSa bibliotheek beheert een uitzonderlijke collectie rond gender, feminisme en gelijke kansen m/v. 'Onder RoSa's leeslamp' zet regelmatig een thematisch leespakket uit de RoSa collectie in de kijker.
Summer of Photography 2014, georganiseerd door Bozar, koos dit jaar voor gender als thema. Uiteraard werkt RoSa documentatiecentrum mee als genderexpert. Tot het Bozar-parcours behoort ook RoSa's zomertentoonstelling "50 Jaar strijd om gelijkheid". Tijdens uw bezoek aan de tentoonstelling in de RoSa lokalen kan u een kijkje komen nemen in de boekenexpo "Vrouwen en Fotografie" op de tweede verdieping van de bibliotheek. RoSa's Leeslamp biedt u alvast een online voorproefje.

RoSa's leestip; Marijke Van Hemeldonck, socialiste en feministe - Els Flour

Leestip uit de RoSa collectie

Volg RoSa's leestip uit de rijke RoSa-bib collectie: Gender and the First World War geredigeerd door Christina Hämmerle, Oswald Überegger & Birgitta Bader Zaar.

Kwesties

RoSa alert

RoSa Alert!

Net voor de Europese parlementsverkiezingen 2014 verscheen een genderanalyse van de kiessystemen in de 28 EU-lidstaten. Waar bestaan er wettelijk vastgelegde genderquota voor de kieslijsten en in welke mate passen politieke partijen die toe?

Het geheugen

rosalind Franklin

Portretten van Inspirerend Vrouwen: de Britse chemica Rosalind Franklin

Rosalind Elsie Franklin (1920–1958), een Britse chemica die voornamelijk bekend is geworden vanwege haar bijdragen aan de ontdekking van de structuur van DNA. RoSa stelt haar voor!

Jennie Vanlerberghe

Portretten van Inspirerend Vrouwen: Jennie Vanlerberghe, oprichtster Moeders Voor Vrede

De inzet van Jennie Vanlerberghe, oprichtster van Moeders voor Vrede, voor een beter leven voor vrouwen in conflictgebieden is bewonderenswaardig. De adellijke titel van barones die zij in april 2014 in onvangst mocht nemen van koning Filip is de bekroning van haar werk.

Vrouwennieuws

Naast het dagelijks geselecteerde vrouwennieuws, gingen we dieper in op de volgende actuele thema's:

Gelijke kansen m/v in de nieuwe Vlaamse regering

Gelijke kansen m/v in de nieuwe Vlaamse regering

Vlaanderen heeft een nieuwe regering. Dit betekent een nieuw regeerakkoord, alsook een nieuwe minister van Gelijke Kansen. Daarnaast kwamen ook in Brussel, Wallonië en de Duitstalige Gemeenschap reeds nieuwe regeringen tot stand. Wat houdt dit in voor gelijke kansen m/v?

Literatuurlijst Vrouwen en de Eerste Wereldoorlog

Literatuurlijst Vrouwen en de Eerste Wereldoorlog

Dit jaar is het precies 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Een uitgelezen moment vonden we om de rol van vrouwen tijdens dit conflict te belichten. We doken in onze collectie en serveren u deze thematische literatuurlijst - pdf boordevol interessante leestips.

Girl Summit 2014: vrouwelijke genitale verminking en kindhuwelijken

Op 22 juli werd in Londen de Girl Summit 2014 georganiseerd. Op deze bijeenkomst kwamen wereldleiders, activisten en NGO’s samen rond twee centrale thema’s: vrouwelijke genitale verminking en gedwongen kind-en tienerhuwelijken. De top was een initiatief van de Britse regering in samenwerking met Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties.

De privatisering van scholen sluit meisjes en vrouwen uit van deelname aan onderwijs

Dertien organisaties verspreid over de hele wereld overhandigden op een bijeenkomst van de Verenigde Naties een rapport over de uitsluiting van meisjes en vrouwen ten gevolge van de toenemende privatisering van het onderwijs.

Kinderprostitutie in Brazilië

Kinderprostitutie in Brazilië

Van 12 juni tot 13 juli zwaaide koning Voetbal de plak tijdens het WK in Brazilië. Rond de stadions werden de straathoeken niet alleen gevuld met voetbalfans, ook minderjarige prostituees wilden een graantje meepikken van het gebeuren.

Parlementaire vertegenwoordiging van vrouwen 2014

Parlementaire vertegenwoordiging van vrouwen 2014

Hoeveel vrouwen vinden we terug in de verschillende parlementen? Schopten alle verkozen vrouwen het tot parlementslid? RoSa zocht het voor u uit.

Wereldvluchtelingendag 2014

Wereldvluchtelingendag 2014

20 juni was het Wereldvluchtelingendag. De vluchtelingenproblematiek is niet genderneutraal, de situatie van vrouwen op de vlucht verschilt fundamenteel van die van mannen.

Maya Angelou overleden

Maya Angelou overleden

Op 28 mei 2014 is de Afro-Amerikaanse schrijfster en dichteres Maya Angelou (pseudoniem van Margueritte Johnson) overleden. Vorig jaar mocht ze nog de Literarian Award for Outstanding Service to the American Literary Community in ontvangst nemen, een carrièreprijs van de Amerikaanse National Book Foundation.

Verkozen vrouwen 2014

Verkozen vrouwen 2014

Hoe hebben de vrouwen het gedaan bij de verkiezingen van 25 mei 2014? RoSa vzw zet voor u de resultaten op een rij.

24 mei: Internationale Vrouwendag voor Vrede en Ontwapening

24 mei: Internationale Vrouwendag voor Vrede en Ontwapening

Op de jaarlijkse Internationale Vrouwendag voor Vrede en Ontwapening ging het niet zomaar om vrouwen, maar om vrouwen die zich wereldwijd inzetten voor vrede en veiligheid. RoSa volgde het voor u op.

Interuniversitaire Master in Gender en Diversiteit

Interuniversitaire Master in Gender en Diversiteit

Voor het academiejaar 2014-2015 staat er een Interuniversitaire Master in Gender en Diversiteit voor de deur. Vrijdag 16 mei 2014 kwam er definitieve erkenning van de Vlaamse regering voor deze nieuwe opleiding. Laat die inschrijvingen maar komen!

Europese verkiezingen 2014: gendergelijkheid een feit?

Europese verkiezingen 2014: gendergelijkheid een feit?

Tijdens de verkiezingen van 25 mei 2014 werd er ook voor het Europees Parlement gestemd. Ook op dat niveau herhaalden we onze oproep: Stem vrouw!


Uitgelezen, jaargang 20 nummer 2

Thematische nummer: Vrouwen in de Groote Oorlog

Dit jaar is het precies 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Een uitgelezen moment vonden we om de rol van vrouwen tijdens dit conflict te belichten. We hebben dan ook besloten om dit nummer van Uitgelezen volledig in het teken van vrouwen tijdens de Groote Oorlog te stellen.

cover uitgelezen

Bij de herdenkingen gaat alle aandacht naar de gesneuvelde soldaten en het oorlogsfront. Onderbelicht is hierbij, zoals Claudine Marissal in haar artikel schrijft, dat er ook een thuisfront bestond dat complementair aan en onmisbaar voor het oorlogsfront was. In haar artikel schetst Claudine Marissal een beeld van dit thuisfront. Vrouwen die de plaats van mannen innamen op het veld, in de handel, in overheidsadministraties en opgeroepen werden voor tewerkstelling in de oorlogsindustrie. Sommigen gingen in het verzet en spioneerden voor de geallieerden.

Elsie and Mairie go to war vertelt het verhaal van twee moedige Engelse dames die achter het IJzerfront een eerstehulppost oprichten. Ondanks de zeer moeilijke werkomstandigheden slaagden zij erin om talrijke mensenlevens te redden.

Brains & Branie laat ons kennismaken met vrouwen die actief waren in het verzet. Spionage speelde een belangrijke rol in het Belgische verzet tijdens de Eerste Wereldoorlog. En ook hier lieten de dames zich niet onbetuigd, ruim 30 percent van de spionagenetwerken bestond uit vrouwen. Bekende vrouwen zoals Gabriële Petit en Edith Cavell maar ook veel minder bekende vrouwen werden terechtgesteld op beschuldiging van spionage.

In de vele werken van Marie Elizabeth Belpaire neemt Geraldine Reymenants ons mee naar villa Swiss Cottage in De Panne, toevluchtsoord van Belpaire tijdens WOI. Van hier uit zet ze haar activiteiten in de sociale en artistieke sector verder. Zij herstart onder meer het tijdschrift Omhoog dat zich richt op alle meisjes en jonge vrouwen achter de IJzer.

In Gabrielle Petit, nationale heldin tegen beter weten in krijgen we het volledige verhaal over Gabrielle Petit, van haar moeilijke jeugd tot haar tragisch einde voor het Duitse vuurpeloton.

Mannen kregen na WOI stemrecht voor het oorlogsleed dat ze hebben meegemaakt. En de vrouwen? Kregen zij de waardering en respect voor hun moed en opoffering gedurende WOI? In Het Geheugen verneemt u er alles over.

In Verzamelde Werken neemt Virginie Loveling ons mee naar het bezette Gent tijdens WOI. Deze kranige oude dame, zij is 78 jaar als de oorlog begint, besluit om wat er in haar stad gebeurt tijdens deze woelige periode te noteren in haar dagboek.

Met het boek Gender and the First World War kan u kennismaken in onze rubriek Rosa bespreekt.

Onze aanwinstenlijst presenteert een overzicht van boeken over de Groote Oorlog aanwezig in onze bibliotheek.

Vrouwen en onderwijs

Een gedocumenteerde keuze van roldoorbrekend materiaal voor het onderwijs.


gender in de klas

Met Gender in de Klas richt RoSa zich tot al wie betrokken is bij onderwijs. RoSa biedt overzichtelijke informatie voor al wie genderbewust wil lesgeven en leerlingen genderbewustzijn wil bijbrengen. Gender in de klas is een praktische site voor leerkrachten en al wie met onderwijs bezig is. Naast een algemene introductie op gender en de invloed van gender in de klas, biedt Gender in de klas tips en inspiratie, materiaal om direct mee aan de slag te gaan en genderscreeningsinstrumenten per onderwijsniveau en per vak.

Nu met voor elk lesniveau nieuwe aanraders om in de klas mee aan de slag te gaan.


Roze Kant van RoSa


Ken je RoSa

Op zoek naar de openingsuren van de RoSa-bibliotheek? Wat kan je bij RoSa vinden? Of wat kunnen wij voor jou doen?

Voor wie geen internet bij de hand heeft, is er nog altijd een papieren alternatief: de RoSa-folder! Je vindt er niet alleen alle praktische informatie, de folder is ook uitermate geschikt voor het opfleuren van informatiestands of voor het stofferen van documentatiemappen. Bestellen kan bij Marleen Calbrecht: marleen@rosadoc.be of 02/209.34.12

Docwerk

Docwerk is de driemaandelijkse nieuwsbrief van Documentatiecentrum RoSa.

Je krijgt hem niet, maar je wil dat wel: klik hier.
Je krijgt hem wel, maar je wil dat niet: klik hier.
Je krijgt hem wel, maar je kan hem niet lezen: klik hier.
Je krijgt hem wel, je wil hem wel, maar op een ander adres: klik hier.
Je krijgt hem wel, je wil hem wel én je hebt een briljant idee: klik hier.