"Een experiment bij Toyota in Frankrijk leert ons
dat de rekrutering van huisvrouwen die een tweede carrière startten
de ideale oplossing bleek te zijn voor het
gebrek aan mannelijke techniekers bij de assemblage van voertuigen"
~~
Fons Leroy, Gedelegeerd bestuurder VDAB

Volg ons op


Gender en Kinderboeken

gender en kinderboeken

RoSa op de Summer of Photography

Ontdek deze zomer RoSa's tentoonstelling "50 jaar strijd om gelijkheid". Deze tentoonstelling kadert in de Summer of Photography van Bozar.

Flyer Summer of Photography RoSa Flyer Summer of Photography RoSa

Nieuwe aanwinsten in de RoSa bibliotheek


Nieuw op www.rosadoc.be

Bibliotheek

onder RoSa's leeslamp

Onder RoSa's leeslamp

De RoSa bibliotheek beheert een uitzonderlijke collectie rond gender, feminisme en gelijke kansen m/v. 'Onder RoSa's leeslamp' zet regelmatig een thematisch leespakket uit de RoSa collectie in de kijker.
Aansluitend op het Pride Festival en Pride Day Brussels, georganiseerd door Rainbowhouse van 2 tot 17 mei 2014, presenteren we dit keer een staaltje van RoSa's veelzijdige boekencollectie rond genderdiversiteit en seksuele identiteit.

RoSa's leestip; Marijke Van Hemeldonck, socialiste en feministe - Els Flour

Leestip uit de RoSa collectie

Volg RoSa's leestip uit de rijke RoSa-bib collectie: Marijke Van Hemeldonck, socialiste en feministe van Els Flour.

Kwesties

RoSa alert

RoSa Alert!

Wat doet het Europese beleidsniveau voor meer gelijkheid tussen vrouwen en mannen? RoSa houdt u op de hoogte van wat er in Europa gebeurt via de RoSa alert!
Nieuw: Het jaarrapport over gendergelijkheid in de Europese Unie is uit.

Het geheugen

Ann Bancroft

De vrouwenbeweging in beeld: RoSa's affichecollectie

RoSa is nog eens in haar archief gedoken en heeft haar reeds omvangrijke collectie van digitale affiches aangevuld met een tiental nieuwe aanwinsten verspreid over een gamma aan thema's. Contacteer ons als je een affiche op drukkwaliteit zoekt.

Amazing Grace Hopper

Portretten van Inspirerend Vrouwen: Amazing Grace Hopper

Vrouwen en IT? Volgens het cliché geen goed huwelijk. Toch was het in het geval van Grace Hopper (1906 – 1992) een meer dan geslaagde combinatie.

Vrouwennieuws

Naast het dagelijks geselecteerde vrouwennieuws, gingen we dieper in op de volgende actuele thema's:

Vooruitgang genderevenwicht in Europa

Het jaarlijkse rapport van de Europese Commissie over de vooruitgang op het gebied van gendergelijkheid wijst op de verkleining van de genderkloof in 2013. Toch worden we geconfronteerd met uitdagingen.

De erkenning van het 'derde geslacht'

India erkende recent het bestaan van een 'derde geslacht'. Sinds november 2013 is Duitsland het eerste Europese land waar ouders pasgeborenen kunnen registreren zonder geslacht. Wat houdt dit juist in?

Stem vrouw

Stem vrouw 2014

Nog nooit waren er in België zoveel vrouwelijke lijsttrekkers als bij de nakende verkiezingen van mei 2014. De verkiezingen zouden in dat opzicht ook wel als “de vrouwelijkste ooit” kunnen worden omschreven. RoSa vzw stemt alvast vrouw op zondag 25 mei en vertelt je ook waarom.

Jennie Vanlerberghe wordt barones

Jennie Vanlerberghe wordt barones

Jennie Vanlerberghe, stichtster van de Belgische afdeling 'Moeders voor Vrede' en het vrouwenhuis in Istalif in Afghanistan, krijgt de titel van barones.

Superheldinnen in opmars

Superheldinnen in opmars

Binnen de populaire cultuur speelden mannelijke superhelden lange tijd de baas. Tegenwoordig is het echter een echte hype geworden om vrouwelijke hoofdpersonages met bovenmenselijke krachten op de voorgrond te schuiven in de filmwereld. De nieuwe invulling die superheldinnen geven aan gender en seksualiteit gaat niet onopgemerkt voorbij.

21 maart: Wereldpoëziedag

21 maart: Wereldpoëziedag

21 maart stond naar jaarlijkse gewoonte in het teken van de poëzie. Doel: het schrijven, lezen, publiceren en onderwijzen van poëzie wereldwijd promoten. RoSa vzw draagt hieraan een steentje bij en zet een aantal vrouwelijke poëten en hun gedichten in de kijker.

Verkiezingen 2014: gelijke kansen m/v

Verkiezingen 2014: gelijke kansen m/v

Op 25 mei 2014 trekken we met z'n allen richting stembus voor de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen. Gelijke kansen voor mannen en vrouwen is op elk van deze drie beleidsniveaus van belang. RoSa vroeg elke democratische partij: Wat zijn de concrete doelstellingen en plannen van uw partij om gelijke kansen voor vrouwen en mannen te realiseren?

Equal Pay Day 2014

Equal Pay Day 2014

Maart was traditioneel weer de maand waarop er aandacht wordt besteed aan de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Dit jaar viel Equal Pay Day, de dag tot wanneer vrouwen langer moeten werken om evenveel te verdienen als wat mannen in één jaar al ontvingen op 18 maart.

Internationale vrouwendag 2014

Internationale vrouwendag 2014

Op acht maart, internationale vrouwendag, wordt er naar jaarlijkse gewoonte wereldwijd aandacht besteed aan vrouwenrechten en dat was dit jaar niet anders. Ondanks heel wat vooruitgang op diverse gebieden is internationale aandacht voor vrouwenissues nog steeds een must. (Wie daar niet van overtuigd is, leest onze Kwesties er maar eens op na.)

Act of love

Act of love

Op een bepaald moment in je carrière minder werken om voor de kinderen te zorgen, het huishouden te doen of om de zorg voor familieleden op te nemen, heeft gevolgen, bijvoorbeeld op het pensioen. Bij een scheiding kan dat, vaak voor de vrouw, financieel slecht uitdraaien. Minister van Gelijke Kansen Pascal Smet wil met 'Act of love' koppels bewust maken van de impact van loopbaankeuzes en iedereen aanzetten dergelijke onderwerpen niet uit de weg te gaan.

Geweld tegen vrouwen: een Europese enquête

Geweld tegen vrouwen: een Europese enquête

Het Agentschap van de Europese Unie voor de Grondrechten (FRA) publiceerde op 5 maart 2014 het uitgebreide rapport "Geweld tegen vrouwen : een Europese enquête". De resultaten zijn ontstellend.

Vlogwedstrijd: 'Weetewa...ge zijt mijn stereotype niet'

Vlogwedstrijd: 'Weetewa...ge zijt mijn stereotype niet'

Vlaanderen's eerste vlogwedstrijd is een feit! 'Weetewa... ge zijt mijn stereotype niet' wil jongeren doen nadenken over genderrollen en stereotypen om zo homohaat aan te pakken. De wedstrijd richt zich hierbij tot Vlaamse en Brusselse jongeren van 14 tot 21 jaar (maar ook "buiten categorie" kan je meedoen!). Uit de wedstrijd zal ook een educatief pakket voortvloeien. Het geheel is een samenwerkingsproject van Sensoa, Mediaraven en RoSa vzw en kwam tot stand met de steun van Afdeling Jeugd van de Vlaamse overheid en OP12.

Week van de vrouw @ Brussel 3 - 10 maart 2014

Week van de vrouw @ Brussel 3 - 10 maart 2014

Van 3 tot 10 maart vond in Brussel de 'Week van de vrouw' plaats, een initiatief van de Burgemeester en de Schepen van Gelijke kansen van de stad Brussel. Ook RoSa vzw had in het kader van deze week een aantal activiteiten in petto.

One Billion Rising for Justice 2014

One Billion Rising for Justice 2014

Op 14 februari werd er opgeroepen om één miljard mensen wereldwijd op straat te krijgen om samen te dansen tegen geweld op vrouwen.

Uitgelezen, jaargang 20 nummer 1

Hoofdartikels

Korte berichten

Vrouwen en onderwijs

Een gedocumenteerde keuze van roldoorbrekend materiaal voor het onderwijs.


gender in de klas

Met Gender in de Klas richt RoSa zich tot al wie betrokken is bij onderwijs. RoSa biedt overzichtelijke informatie voor al wie genderbewust wil lesgeven en leerlingen genderbewustzijn wil bijbrengen. Gender in de klas is een praktische site voor leerkrachten en al wie met onderwijs bezig is. Naast een algemene introductie op gender en de invloed van gender in de klas, biedt Gender in de klas tips en inspiratie, materiaal om direct mee aan de slag te gaan en genderscreeningsinstrumenten per onderwijsniveau en per vak.

Nieuw op www.genderindeklas.be is dat de onderwijstips per onderwijsniveau en per vak nu ook gekaderd worden in de eindtermen en ontwikkelingsdoelen. Daarnaast werd alles wat op de site onder het item 'gender' valt van een grondige update voorzien. Zo werden een aantal aparte onderdelen zoals 'ouderparticipatie' en 'genderbewust opvoeden' toegevoegd met heel concrete tips en tricks.


Roze Kant van RoSa


Ken je RoSa

Op zoek naar de openingsuren van de RoSa-bibliotheek? Wat kan je bij RoSa vinden? Of wat kunnen wij voor jou doen?

Voor wie geen internet bij de hand heeft, is er nog altijd een papieren alternatief: de RoSa-folder! Je vindt er niet alleen alle praktische informatie, de folder is ook uitermate geschikt voor het opfleuren van informatiestands of voor het stofferen van documentatiemappen. Bestellen kan bij Marleen Calbrecht: marleen@rosadoc.be of 02/209.34.12

Docwerk

Docwerk is de driemaandelijkse nieuwsbrief van Documentatiecentrum RoSa.

Je krijgt hem niet, maar je wil dat wel: klik hier.
Je krijgt hem wel, maar je wil dat niet: klik hier.
Je krijgt hem wel, maar je kan hem niet lezen: klik hier.
Je krijgt hem wel, je wil hem wel, maar op een ander adres: klik hier.
Je krijgt hem wel, je wil hem wel én je hebt een briljant idee: klik hier.